E: vrtic.zupa@gmail.com | T: 020 / 485 - 029

DOSADNO MI JE!

Tra 03, 2020

Kako u vremenu kada smo tako reći normalno funkcionirali, kako mi odrasli , tako i djeca, i u ovom vremenu samoizolacije susrećemo se sa pojmom DOSADE!
Dosada, ako traje duže, ako se dijete ne zna nositi sa samim stanjem, može prerasti stanje neugode, frustracije, ponekad i u stresno stanje, ali svakako DOSADA isto tako JEST veliki pokretač.. (motivator)
DOSADA nije neprijatelj, osim ako mi kao odrasli, roditelji ne ulazimo u ulogu "helikopter roditelja" ili roditelja koji "previše zaštićuje "dijete, tj. onoga koji obavlja stvari za dijete i sl..

VAŽNO : U redu je da osjete dosadu jer ih ona može potaknuti da sami osmisle aktivnosti za sebe, a i za cijelu obitelj.

Takodjer je važno napomenuti kako živimo u vremenu digitalnog doba. Mobitel nam je uvijek nadohvat ruke i TV kod kuće. Istina neminovno je zaključiti da živimo u vrijeme tehnologije i tehnološki napredak je nešto što uvijek možemo iskoristiti u pozitivne svrhe. Sve nabrojano je dozvoljeno no uz kontrolu odraslih.

No, vratimo se na pojam DOSADE.. :D


"Mama, tata... dosadno mi je." što tada napraviti.


Evo ponuditi ćemo Vam aktivnosti koje mogu potaknuti Vaše dijete. (više za predškolsku dob) kada "Ne "zna što sa sobom " , kada mu je dosadno, kada je pun energije i slično...


• DJECI TREBA FIZIČKA AKTIVNOST, ZNAČI POTREBNA MU JE KAO ZRAK, SAN , VODA I HRANA.


Aktivnosti kod kuće, na taraci,vrtu i sl .


Tjelovježba (gimnastika, ples, boks…) hodanje uza stubišta, igre loptom ispred kuće, vožnja biciklom, hodanje, kotrljanje, poskakivanje, nošenje i sl. Uključite se svi, koliko ste u prilici te odredite svaki dan jednog lidera tj. vođu razgibavanja ili vježbanja. Djeca vole voditi, ali i pratiti pa neka iskuse obje uloge.

Nešto što Vam se možda neće svidjeti, igranje i gađanje jastucima, no jako su dobri za proprioceptivni input te "ispuhivanje" također ima i socioemocionalnu konotaciju za poboljšanje cjelokupnog raspoloženja i stanja organizma djeteta, npr. kao boks i vreća.


• KUĆANSKE AKTIVNOSTI:


Djecu maksimalno uključite u dnevne aktivnosti, od pripravljanja obroka, (ovisno o dobi ali za sve se nađe po nešto) priprema hrane, pripreme i rezanje svježih namirnica, pranje suđa, pospremanje stola, izrada tijesta za pečenje kolačiće, pravljenje salate, pizze i sl., pospremanje sobe, odjeće, obuće, stavljanje odjeće na sušilo (igre štipalicama), brisanje prašine, pospremanje igračaka i sl.


• POTICANJE GRAFOMOTORIKE


Za djecu jasličke dobi: aktivnosti i igre plastelinom, tijestom, kinetičkim pijeskom, kredom, neškodljivim bojama, slikanje prstićima, igre kamenčićima, prirodnim materijalima i sl.


Predškolcima ponudite različite vrste likovnog materijala, naljepnice, drvene bojice, škarice, ljepilo, temperu, boju za staklo, staklenke. Neka ih oslikavaju i iskoriste ih za vaze i proljetne cvjetiće kad u rijetkim trenutcima izađemo na svježi zrak, slikanje grančicama, običnim komadom drveta, slikanje po pijesku ili zemlji ispred kuće ....

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića Župa dubrovačka.

logo donji

Kontakt informacije

Dječji vrtić Župa dubrovačka

Adresa: Vukovarska 48, 20207 Mlini

Ured ravnatelja: 020 / 485 - 029

Tajništvo:  020 / 486 – 966

Stručna služba:  020 / 487 – 374

Računovodstvo: 020 / 486 - 712

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA

pie chart

Top